Samen met studenten, docenten, projectingenieurs en bedrijven richten we ons op de ontwikkeling en toepassing van innovatieve technologieën voor een duurzame productie in de zuivelketen. Voorbeelden hiervan zijn scheidingstechnologie, waarmee wordt gestreefd naar een maximaal gebruik van grondstoffen, en 'milde' processen, waarmee men de maximale voedingswaarde uit producten probeert te halen. Technologieën als deze zijn belangrijk voor zuivelbedrijven op weg naar een eco-efficiënte procesvoering, met een optimale productkwaliteit en zo laag mogelijke productiekosten en milieulasten.
Projecten/publicaties Contact
Dr. ing. Peter de Jong begon zijn loopbaan in 1986 bij Campina Melkunie in Woerden. Al snel stapte hij over naar NIZO food research in Ede. In de jaren'90 promoveerde De Jong aan de TU Delft op de interactie tussen de verandering van eiwitstructuren in melk en de vervuiling van apparatuur. Onder zijn verantwoording zijn wereldwijd bij talloze zuivelbedrijven de productieprocessen verbeterd. Denk hierbij aan het vergroten van de capaciteit, borgen van de kwaliteit en houdbaarheid van zuivelproducten en de ontwikkeling van duurzame nieuwe technologieën. Het gebruik van voorspellende computersimulaties loopt als een rode draad door deze verbeteringen.
Sinds 2012 is Peter vanuit NIZO food research anderhalve dag per week directeur van het onderzoeksprogramma 'Mild Fractionation for Food Applications' bij het Institute for Sustainable Process Technology in Amersfoort. Daar geeft hij leiding aan een groot industrieel onderzoeksprogramma dat zich bezighoudt met valorisatie van afvalstromen. Peter publiceerde meer dan 150 artikelen in wetenschappelijke en technologische tijdschriften.
Binnen het lectoraat zuivelprocestechnologie wordt intensief samengewerkt met andere lectoraten binnen Van Hall Larenstein. Het gaat hier met name om:
Het lectoraat kent een vaste kern van medewerkers die het onderwijs- en onderzoeksprogramma vorm geeft. Momenteel bestaat deze uit de volgende personen:
Het versterken van de zuivelexpertise binnen onderwijs en onderzoek in Nederland door het uitvoeren van toegepast onderzoek en ontwikkelen van onderwijsmodules gericht op de versterking van de zuivelindustrie op aspecten van kwaliteit, efficiency en duurzaamheid.
Met studenten en docenten wordt toegepast (wetenschappelijk) onderzoek uitgevoerd ten behoeve van hoofdzakelijk de Nederland gevestigde zuivelindustrie. Hierbij wordt internationaal samengewerkt met universiteiten, en andere kennisinstellingen maar vooral ook andere lectoraten. Op basis van het onderzoek wordt het onderwijs continu gevoed met nieuwe kennis en de zuivelmodules ge-update. De zuivelopleiding wil hierdoor internationaal de toponderwijsinstelling voor toegepast zuivelonderzoek en -onderwijs worden.