Het gezamelijke Van Hall Larenstein/NHL Stenden lectoraat Watertechnologie is een kenniscentrum dat particuliere initiatieven ondersteunt door het bieden van hoogwaardige onderzoeksmogelijkheden en -expertise binnen het hoger beroepsonderwijs. Denk hierbij aan waterbehandeling, afvalwaterzuivering, het opwekken van energie uit water en de detectie van kleine deeltjes. Deze processen zijn gebaseerd op natuurkundige principes zoals thermodynamica, ultrasound en elektro-hydrodynamica. Het kenniscentrum wil met de ontwikkeling en de uitvoering van dit type onderzoeksprojecten bijdragen aan de vorming van jonge hbo-engineers, de ontwikkeling van de provincie Friesland en uiteindelijk van heel Nederland. Daarnaast ondersteunt zij de uitgangspunten en de visie van de WaterCampus en zet zij zich in voor een goede prijs-kwaliteitverhouding voor technologiebedrijven.
Over de lector
Dr. ir. Luewton L. F. Agostinho is natuurkundige en bouwkundig ingenieur. Hij studeerde af aan de Federal University of Ceará in Brazilië en promoveerde in Applied Physics aan de TU Delft. Luewton heeft op dit moment de leiding over het EHDA laboratorium van NHL Hogeschool in Leeuwarden. Het team heeft samengewerkt met verschillende bedrijven en kennisinstellingen in Europa en Zuid-Amerika en richt zich met name op de toepassing van EHDA in watertechnologiesystemen. Toepassingen die het EHDA laboratorium heeft ontwikkeld en onderzocht zijn bijvoorbeeld ontziltingsystemen, gas-odorisatiesystemen, emulgering en sproeidrogen.
Doel
Middels de uitvoering van toegepast onderzoek bijdragen aan de vorming van jonge hbo-engineers, de ontwikkeling van de provincie Friesland en uiteindelijk van heel Nederland. Ondersteunen van de uitgangspunten en de visie van de WaterCampus en zorgen voor een goede prijs-kwaliteitverhouding voor technologiebedrijven.
Wat wij doen
Ontwikkelen, opzetten, leiden en uitvoeren van projecten op het gebied van toegepast onderzoek binnen de watertechnologie. Leveren van input voor - onder andere - hbo-opleidingen, bedrijfstrainingen en technische ondersteuning van academische groepen.
Publicaties
Śmiech, K.M., Tolsma, A., Kovács, T., Dalbosco, V., Yasadi, K., Groendijk, L. & Agostinho, L.L.F. (2018). Comparing Mixed Media and Conventional Slow Sand Filters for the removal of Arsenic from Ground Water. Water2018,10(2): 119.
doi:10.3390/w10020119
Ondimu, O.M., Ganesan, V.A., Gatari, M.J., Marijnissen, J.C.M. & Agostinho, L.L.F. (2017). Modeling simple-jet mode electrohydrodynamic-atomization droplets' trajectories and spray pattern for a single nozzle system. Journal of Electrostatics, 89: 77-87.
doi: http://dx.doi.org/10.1016/j.elstat.2017.08.001
Parmentier, D., Rybałtowska, A., van Smeden, J., Kroon, M.C., Marijnissen, J.C.M. & Lemos, L. (2016). Applying electrohydrodynamic atomization to enhance mass transfer of metal salts from an aqueous phase towards ionic liquids. Journal of Electrostatics, 80: 1-7.
doi: http://dx.doi.org/10.1016/j.elstat.2015.11.007
Agosthino, L.L.F., Tamminga, G., Yurteri, C.U., Brouwer, S.P., Fuchs, E.C. & Marijnissen, J.C.M. (2012). Morphology of water electrosprays in the simple-jet mode. Physical Review E, 86 (6): 066317.
doi: https://doi.org/10.1103/PhysRevE.86.066317
Sousa, C., Jeremiasse, A. & Agosthino, L.L.F. Análise da performance de um sistema eletroquímico com eletrodos especialmente revestidos (Ru MMO) como alternativa para procesos de desinfecção. Een door vakgenoten getoetste publicatie gepresenteerd tijdens de 25e conferentie van de Brazilian Sanitation Society (ABES). Oktober, 2017.
Kenniskring
Jan C.M. Marijnissen, PhD, docent, TU Delft, University of Nairobi, University of Florida, Wetsus
Lolke Sijtsma, PhD, docent, Wageningen UR
Marcio Botto, PhD, docent, Unifor
Michael J. Gatari, PhD, docent, University of Nairobi
Michael J. Gatari, PhD, docent, University of Nairobi
Aize Tolsma, bachelor, project engineer, Van Hall Larenstein
Lector: Luewton Lemos F Agostinho E-mail: / Tel: +31-(0)624377484
Verhalen
Robbin Oosting
Chemische Technologie en Milieukunde
"Ik zit in mijn laatste jaar van de studies Chemische Technologie en Milieukunde. Binnen van Hall Larenstein kreeg ik de mogelijkheid om binnen 5 jaar...
"Als veertienjarige jongen wist ik het al: ik wilde Biotechnologie studeren. Geen idee waarom precies, maar laten we het een roeping noemen. En het bl...