Gezonde en Duurzame Voeding & Welvaartsziekten

Het lectoraat Gezonde en Duurzame Voeding en Welvaartsziekten richt zich op de ontwikkeling en overdracht van kennis over het effect van gezonde voeding op lichamelijke en psychische klachten, op cognitieve prestaties en op het zorgbudget. Ons Westerse voedingspatroon wordt steeds meer gezien als één van de oorzaken van welvaartsziekten als diabetes type 2, hart- en vaatziekten en psychische aandoeningen. Dit lectoraat richt zich op de vraag of er een rol is voor onbewerkte voeding in het terugdringen van welvaartsziekten.
Projecten/publicaties  Contact  Inauguratie

welvaartsziekten_drinken

Over de lector

Dr. Esther Nederhof studeerde Bewegingswetenschappen aan de Vrije Universiteit in Amsterdam. Al tijdens haar studie fascineerde haar het spanningsveld tussen acute en chronische effecten. Je moet eerst trainen, waar je moe van wordt, om tijdens het rusten na de training sterker te worden. Na haar studie vertrok Nederhof naar Groningen om te promoveren. Haar proefschrift gaat over overtraining bij sporters. Daar is sprake van als de prestaties van een sporter achteruit gaan door een verstoorde balans tussen training en rust. Na haar promotie werkte ze een jaar als post-doc in Brussel, waar ze die balans niet alleen bij sporters onderzocht, maar ook bij militairen.

Sinds 2008 werkt Nederhof als onderzoeker aan de afdeling Psychiatrie in het Universitair Medisch Centrum. Waar ze bestudeerde hoe het acute effect van spanning het effect van stressvolle gebeurtenissen op de lange termijn voorspelde. Langzaamaan verschoof haar interesse naar de relatie tussen voeding en psychische aandoeningen. Ook in voeding bestaat een spanningsveld tussen acute en chronische effecten. Het lijkt erop, dat de acute veiligheid van ons voedsel negatieve effecten heeft voor onze gezondheid op de lange termijn. Sinds zomer 2015 combineert Nederhof haar functie als onderzoeker in het UMCG met haar functie als lector Gezonde en Duurzame Voeding en Welvaartsziekten bij VHL.

foto_Esther

Kenniskring

Door meerdere malen per jaar bijeen te komen en elkaar van de laatste ontwikkelingen op ieders expertise-gebied bij te praten blijft de kenniskring slagvaardig en alert:

  • Rijksuniversiteit Groningen
  • Universitair Medisch Centrum Groningen
  • Louis Bolk Instituut
  • AVEBE
  • Zuid Oost Zorg Drachten

Verhalen

Robbin Oosting

Chemische Technologie en Milieukunde
Robbin Oosting

"Ik zit in mijn laatste jaar van de studies Chemische Technologie en Milieukunde. Binnen van Hall Larenstein kreeg ik de mogelijkheid om binnen 5 jaar...

Lees meer

Erwin van der Meulen

Afgestudeerd Biotechnologie
Erwin van der Meulen

"Als veertienjarige jongen wist ik het al: ik wilde Biotechnologie studeren. Geen idee waarom precies, maar laten we het een roeping noemen. En het bl...

Lees meer

Bekijk alle verhalen

Laatste tweets

LS&T is een samenwerkingsverband van

Volg ons via: