Food Physics komt niet met het nieuwste dieet of de nieuwe schijf van vijf, maar richt zich letterlijk op de fysieke kant van voeding: hoe maak je met gezonde ingrediënten lekkere voeding, die er ook nog eens goed uitziet en een fijne bite heeft. Actuele en interessante vragen die centraal staan binnen het lectoraat Food Physics.
Projecten/publicaties Contact
De maatschappij roept om gezond eten dat lekker smaakt en van goede kwaliteit is. Het bedrijfsleven zet ondertussen in op nieuwe ingrediënten die de gezondheid zelfs bevorderen, maar ook op processen en voedingsproducten die bijdragen aan betere en vooral ook gezonde voeding. Zo zien we nieuwe structuren en texturen in voeding ontstaan. Niet alleen de fysisch-chemische interacties tussen de ingrediënten veranderen, maar ook de gebruikte verwerkingsprocessen. Er is veel mogelijk! De complexiteit neemt echter ook toe, en dat stelt steeds hogere eisen aan de kennis en kunde van mensen in het werkveld. "Een machtig mooi terrein!" aldus lector Food Physics dr. Lizette Oudhuis. Ze vertaalt samen met het bedrijfsleven de nieuwe trends naar onderwijs binnen Life Sciences & Technology Leeuwarden, dat studenten klaarstoomt voor een professionele bijdrage aan innovatieve concepten voor gezonde voeding voor jong tot oud.
Lizette Oudhuis is gepromoveerd aan de Rijks Universiteit Groningen in 1995 op het onderwerp fasen gedrag in polymere mengsels. Vervolgens heeft zij 10 jaar gewerkt bij AVEBE, ‘s werelds grootste producent van aardappelzetmeel en derivaten, als (senior) onderzoekster. Tussen 2006 tot 2012 was zij werkzaam bij TNO Kwaliteit van Leven als senior onderzoeker / project leider. In deze periode heeft ze o.a. twee grote projecten getrokken als projectleider bij het Top Institute Food and Nutrition (TIFN) te Wageningen over langzaam verteerbare zetmelen (Slow Starch) en gezonde koolhydraten (Healthy Carbohydrates). Sinds juni 2012 combineert zij twee parttime banen: zij is lector Food Physics aan Hogeschool VHL te Leeuwarden en senior scientist / projectleider bij AVEBE. Haar aandachtsgebieden zijn (natuurlijke) polymeren, het ontwikkelen van nieuwe ingrediënten op basis van natuurlijke polymeren, met name zetmeel en het effect van de interactie tussen ingrediënten in food en non- food toepassingen op functionaliteit en eindproduct.
Binnen het lectoraat zuivelprocestechnologie wordt intensief samengewerkt met andere lectoraten binnen Van Hall Larenstein en bedrijven uit het werkveld. Het gaat hier met name om: