Gezonde en veilige voeding is een relatief begrip. Dit lectoraat probeert een antwoord te vinden op het vraagstuk: hoe veilig en gezond zijn deze producten nu in werkelijkheid? Voeding is een ketenproduct. Duurzame verbeteringen binnen de keten zijn van groot belang. Het lectoraat heeft een netwerkfunctie, om regionale ontwikkelingen te ondersteunen. In samenwerking met het Midden- en Kleinbedrijf (MKB) past dit lectoraat fundamentele kennis toe in de praktijk.
Projecten/publicaties Contact
Dr. ing. Anne Schaafsma is per 1 september 2014 actief als lector Food, Health & Safety aan Van Hall Larenstein. Zijn Inauguratie was op 19 maart 2015. Schaafsma is zijn academische carrière begonnen aan een vroege voorloper van Van Hall Larenstein: de Bijzondere Hogere Landbouwschool Leeuwarden (BHLS). Na het behalen van zijn bachelorsdiploma Akkerbouw & Biochemie, na een tussenstop bij het Academisch Ziekenhuis Groningen als microbiologisch analist, aan de slag gegaan bij Friesland Campina. Ook bij Friesland Campina startte Schaafsma als microbiologisch analist, om vervolgens in 1989 door te groeien als voedingskundige. Van 1994 tot 2000 heeft hij promotieonderzoek gedaan aan de Universiteit van Maastricht over het onderwerp eierschalen in het bestrijden van postmenopauzaal botverlies. Op dit moment bekleed Schaafsma bij Friesland Campina de positie Senior Scientist Nutrition.
Door meerdere malen per jaar bijeen te komen en elkaar van de laatste ontwikkelingen op ieders expertise-gebied bij te praten blijft de kenniskring slagvaardig en alert. Belangrijke taak van deze kenniskring is ook kwaliteitsbewaking van het lectoraatprogramma.
De lector Food, Health & Safety wil fundamentele kennis benutten om te komen tot gezondere voedingsmiddelen voor doelgroepen die verschillen in leeftijd en voedingsbehoefte. Het betreft vooral kennis over moleculaire processen in het menselijk lichaam en de invloed van voedingscomponenten daarop. Gezonde voeding is een ketenproduct. Verduurzaming van die keten is een tweede zwaartepunt binnen het lectoraat. Daarnaast is het delen van kennis middels publicaties, symposia en onderwijs het ultieme doel van de uitgevoerde onderzoeken.
Het lectoraat Food, Health & Safety wil kennis en kunde over gezondheid en veiligheid van voeding toepassen in een hbo-omgeving om er bedrijven mee te bedienen en er het onderwijs in de agro & food (top)sector mee op een hoger plan te brengen, op een zodanige manier dat een wervende uitstraling ontstaat en jongeren worden aangezet te kiezen voor een technisch georiënteerde opleiding in de agro & food sector. Deze ambitie kent twee subdoelen: