Voedingsmiddelen technologie gaat samenwerken met sausfabrikant Oliehoorn

Gepubliceerd op 2 februari 2016
Voedingsmiddelen technologie gaat samenwerken met sausfabrikant Oliehoorn

Oliehoorn, familiebedrijf en één van Nederlands bekendste sausproducenten, breidt haar productassortiment uit en gaat speciaalsauzen produceren. Halverwege dit jaar opent Oliehoorn daartoe een tweede vestiging in Drachten. Om dit alles te realiseren gaat Oliehoorn intensief samenwerken met de hogescholen Van Hall Larenstein in Leeuwarden en InHolland in Amsterdam.

Studenten van de opleiding Voedingsmiddelentechnologie van Van Hall Larenstein zullen vooral betrokken worden bij de ontwikkeling van nieuwe sauzen zonder E-nummers en een efficiënte productie daarvan; sauzen die veel toegevoegde waarde hebben voor de afnemers. “Middels experimenten, data-analyse en computermodellen kunnen we optimale sausrecepturen in kaart brengen op basis waarvan Oliehoorn heel snel en efficiënt kan anticiperen op vragen vanuit de markt”, zegt Peter de Jong, Lector Dairy Process Technology. “Wij vinden het als hogeschool heel belangrijk om niet alleen onderwijs uit boeken te geven, maar juist op basis van de praktijk en de daadwerkelijke behoefte van het bedrijfsleven.” Dit onderzoek zal plaatsvinden bij het Food Application Center of Technologie (FACT) in Leeuwarden.

Studenten van de opleiding Food Commerce and Technology van InHolland zullen zich vooral richten op het sensorische onderzoek van die nieuw ontwikkelde sauzen. Door middel van smaakpanels en consumentenonderzoek zijn zij in staat om de recepturen te laten aansluiten bij de (steeds veranderende) wensen van de klant en de eisen van de markt. “Voor een innovatief bedrijf als Oliehoorn is het goed om de samenwerking met zowel Hbo- als Mbo-studenten op te zoeken. Dat zijn namelijk de werknemers van de toekomst”, zegt Feike van der Leij, Lector Health & Food en docent InHolland.

Arjan Dijk, Commercieel Directeur van Oliehoorn: “We zoeken heel bewust de samenwerking met hogescholen op. Daarmee willen we het beroepsonderwijs meer laten aansluiten bij de praktijk en de kwaliteit van het beroepsonderwijs verhogen. We weten ook dat juist studenten goed in staat zijn om ons te helpen onze onderscheidende en innovatieve positie in de sauzenmarkt te behouden. Het is een win-win-situatie. Om die redenen is het zo belangrijk om de relatie tussen het beroepsonderwijs en het bedrijfsleven te intensiveren.”

Oliehoorn richt zich vanuit haar hoofdvestiging in Hoorn al 35 jaar op de productie van sauzen als fritessaus, mayonaise, currysaus, tomatenketchup en knoflooksaus. Om aan de wensen van haar klanten te voldoen, breidt Oliehoorn haar assortiment uit met speciaalsauzen en (frituur)oliën. Daartoe werd de voormalige biologische zuivelfabriek van FrieslandCampina in Drachten overgenomen, waar halverwege dit jaar de productie van start zal gaan. “Oliehoorn is continu op zoek naar nieuwe concepten die aansluiten bij trends in de markt en die aansluiten bij de wensen van onze klanten. Daarnaast hadden we altijd al de wens om flexibel in kleine batchgroottes speciaalsauzen te maken”, sluit Van Dijk af.

Verhalen

Robbin Oosting

Chemische Technologie en Milieukunde
Robbin Oosting

"Ik zit in mijn laatste jaar van de studies Chemische Technologie en Milieukunde. Binnen van Hall Larenstein kreeg ik de mogelijkheid om binnen 5 jaar...

Lees meer

Erwin van der Meulen

Afgestudeerd Biotechnologie
Erwin van der Meulen

"Als veertienjarige jongen wist ik het al: ik wilde Biotechnologie studeren. Geen idee waarom precies, maar laten we het een roeping noemen. En het bl...

Lees meer

Bekijk alle verhalen

Laatste tweets

LS&T is een samenwerkingsverband van

Volg ons via: