Van Hall Larenstein en NIZO starten groot onderzoeksproject melkpoeder

Gepubliceerd op 14 maart 2016
Van Hall Larenstein en NIZO starten groot onderzoeksproject melkpoeder

Woensdag 24 februari werd in Leeuwarden de aftrap gegeven van een groot onderzoeksproject om de voedingswaarde van melkpoeder te verhogen. In de komende vier jaar zullen zuivellectoren en een promovenda bij Van Hall Larenstein in Leeuwarden samen met de experts van NIZO food research in Ede onderzoeken hoe het productieproces de voedingswaarde van melkpoeder beïnvloedt. Het onderzoek wordt deels gefinancierd door het Dutch Dairy Chain programma.

In Nederland geproduceerde melkpoeder behoort tot de beste van de wereld, zowel qua microbiële veiligheid als voedingswaarde. Naast de samenstelling, is de kwaliteit van het poeder sterk afhankelijk van hoe deze wordt geproduceerd. Daarbij gaat het zowel om de type apparatuur als de condities die worden toegepast.

Om meer zicht te krijgen in het effect van het proces op de voedingswaarde van melkpoeder hebben de lectoren Peter de Jong en Anne Schaafsma van Van Hall Larenstein een project opgezet dat wordt ondersteund door de zuivelbedrijven FrieslandCampina en Vreugdenhil Dairy Foods. Het beoogde resultaat is een computermodel waarmee de voedingswaarde van eiwitten in het poeder wordt gekwantificeerd op basis van het toegepast procesontwerp en condities. NIZO zal Van Hall Larenstein ondersteunen in de ontwikkeling van het model en het opzetten van de experimenten. Simulaties met dit model kunnen vervolgens helpen de voedingswaarde te optimaliseren.

Verhalen

Robbin Oosting

Chemische Technologie en Milieukunde
Robbin Oosting

"Ik zit in mijn laatste jaar van de studies Chemische Technologie en Milieukunde. Binnen van Hall Larenstein kreeg ik de mogelijkheid om binnen 5 jaar...

Lees meer

Erwin van der Meulen

Afgestudeerd Biotechnologie
Erwin van der Meulen

"Als veertienjarige jongen wist ik het al: ik wilde Biotechnologie studeren. Geen idee waarom precies, maar laten we het een roeping noemen. En het bl...

Lees meer

Bekijk alle verhalen

Laatste tweets

LS&T is een samenwerkingsverband van

Volg ons via: