Opening FACT daverend success

Gepubliceerd op 1 november 2018
Opening FACT daverend success

Onder het genot van een champagneglas gevuld met melk opende gedeputeerde Johannes Kramer (Provinsje Fryslân) woensdag officeel ons nieuwe Food Application Centre for Technology in Leeuwarden. Ter gelegenheid van de opening werd de dag gevuld met het sympsoium ‘Duurzame, Milde Processing’ waar in totaal zo’n 200+ mensen op af waren gekomen. Ook media waren ruimschoots vertegenwoordigd en de ‘openingsdag’ werd dan ook een groot succes.

Het Food Application Centre for Technology (FACT)

Voor de initiatiefnemers van het FACT - Van Hall Larenstein, MBO Life Sciences (een samenwerkingsverband van Friesland College en Nordwin College), de Provinsje Fryslân en bedrijven uit de voedingsmiddelenindustrie  - zijn de continue ontwikkelingen en behoefte aan goed opgeleid personeel een belangrijke drijfveer. Zij willen duurzame en gezonde product- en procesinnovatie ondersteunen op pilotschaal, de werkgelegenheid stimuleren en goed gekwalificeerd personeel opleiden. Samen delen ze hun kennis, schaffen ze apparatuur aan en bouwen ze aan een netwerk van nieuwe klanten. Door te kiezen voor de allernieuwste apparatuur, kunnen bedrijven tijdens experimentele verwerkingsprocessen van voedingsmiddelen een schat aan data verzamelen. Ze optimaliseren hun productielijnen, testen nieuwe procestechnologieën en onderzoeken hoe ze (slimmer) gebruik kunnen maken van grondstoffen en restmaterialen, terwijl de kosten worden gedeeld en risico’s relatief laag blijven. Tegelijkertijd wordt er gewerkt aan automatisering en robotisering van (zuivel)procestechnologie. Vanaf nu is dit dus allemaal mogelijk op onze locatie in Leeuwarden.

fact_opening_0367

Symposium ‘Duurzame, Milde Processing’

Tijdens dit symposium stond de vraag centraal of en hoe de zuivelindustrie op een milde wijze (waarbij de oorspronkelijke eigenschappen van melk zoveel mogelijk behouden blijven) duurzaam verkregen producten kan produceren die voldoen aan de steeds sterker wordende consumentenwens van “natuurlijk, vol van smaak, gezond en veilig”. Wat zijn de voordelen, eventuele consequenties en hoe moet dat dan (technologisch) gerealiseerd worden? Specialisten van Van Hall Larenstein, Danone, FrieslandCampina, NIZO food research, De Fryske en ZuivelNL gaven hierover hun visie tijdens het symposium. Op www.hvhl.nl/fact is meer informatie over het FACT en het sympsoium te vinden.

Updatevideo’s

In aanloop naar de opening van het FACT zijn updatevideo’s gemaakt over de voortgang, nieuw geplaatste apparatuur en meer. Bekijk in de FACT-playlist al deze video’s en volg de playlist voor regelmatige updates.

Verhalen

Robbin Oosting

Chemische Technologie en Milieukunde
Robbin Oosting

"Ik zit in mijn laatste jaar van de studies Chemische Technologie en Milieukunde. Binnen van Hall Larenstein kreeg ik de mogelijkheid om binnen 5 jaar...

Lees meer

Erwin van der Meulen

Afgestudeerd Biotechnologie
Erwin van der Meulen

"Als veertienjarige jongen wist ik het al: ik wilde Biotechnologie studeren. Geen idee waarom precies, maar laten we het een roeping noemen. En het bl...

Lees meer

Bekijk alle verhalen

Laatste tweets

LS&T is een samenwerkingsverband van

Volg ons via: