Op de koffie – minor Food Forensics & Toxicology

Gepubliceerd op 2 juli 2018
Op de koffie – minor Food Forensics & Toxicology

Voedselfraude is een hot item in Nederland en daarbuiten. Consumenten worden steeds kritischer en er duiken regelmatig berichten op in de pers over de kwaliteit van ons voedsel. Studenten in de minor Food Forensics & Toxicology hebben geleerd hoe ze verschillende chemische en moleculaire detectiemethoden kunnen inzetten om de kwaliteit en de oorsprong van voeding te bepalen. 

De voedselfraude casus waar ze aan hebben gewerkt is het onderscheiden van Arabica en Robusta koffiebonen. In dit kader brachten zvorige week een bezoek aan de MAD: Dutch Genomics Service & Support Provider op het Science Park in Amsterdam. Associate lector Marije Strikwold en docent Rick Orij organiseerden deze excursie om de studenten kennis te laten maken met state-of-the-art next generation sequencing technologieën. Met deze technologieën kan onderscheid worden gemaakt tussen de koffiesoorten op DNA niveau. De studenten kregen college en een rondleiding over de laboratoria. Na de excursie werd er nog een rondvaart gemaakt op de Amsterdamse grachten om zo het nuttige met het aangename te combineren. 

Bezoek-FFT_MAD_AmsterdamGracht_juni2018-1

Naast het inzetten van analytische technieken wordt in de minor ook aandacht besteed aan opsporingsmethoden en toxicologie. Wil jij weten welke andere interessante Food Forensics & Toxicology vraagstukken in de minor aan bod komen, kijk dan op: https://www.kiesopmaat.nl/modules/vhl/VHL/138977/ of neem contact op met .

Verhalen

Robbin Oosting

Chemische Technologie en Milieukunde
Robbin Oosting

"Ik zit in mijn laatste jaar van de studies Chemische Technologie en Milieukunde. Binnen van Hall Larenstein kreeg ik de mogelijkheid om binnen 5 jaar...

Lees meer

Erwin van der Meulen

Afgestudeerd Biotechnologie
Erwin van der Meulen

"Als veertienjarige jongen wist ik het al: ik wilde Biotechnologie studeren. Geen idee waarom precies, maar laten we het een roeping noemen. En het bl...

Lees meer

Bekijk alle verhalen

Laatste tweets

LS&T is een samenwerkingsverband van

Volg ons via: