Waar voorheen gesnoeid gras op de grote composthoop belandde, werkt de Brabantse startup Newfoss in samenwerking met Van Hall Larenstein, Wageningen Universiteit, en andere hogescholen verbonden aan het Centre for Biobased Economy (CBBE) aan nieuwe toepassingen voor dit restproduct.
Verpakkingen gemaakt van grasvezels zijn inmiddels een feit en zijn te vinden in supermarkten, in de vorm van eierdozen, gemaakt door de Finse verpakkingsgigant Huhtamaki. “Grasvezels zijn uiterst bruikbaar als vervanger voor karton en ruwere papiersoorten” vertelt dr. Dick Bonarius, als docent Biotechnologie aan Van Hall Larenstein betrokken bij dit project. “Vanwege de teruglopende hoeveelheid gerecycled papier, grotendeels te danken aan de digitalisering van dagbladen, is er behoefte aan nieuwe grondstoffen voor karton en ruwe papiersoorten.” Zelf werkt Bonarius nu met een groep studenten van Van Hall Larenstein aan een manier om de reststromen (het afval) die overblijven na het verwerken van de grasvezels te kunnen hergebruiken. “Deze sapstromen worden normaal als afvalstoffen gezien, maar wij werken momenteel aan een manier om hier biogas en mineralen uit te winnen. Zo halen we maximaal rendement uit ons afval.”
Binnen de Wageningen Universiteit wordt momenteel onderzocht of het mogelijk is om een nog hogere kwaliteit papier uit de grasvezels te produceren, zodat dit ook als schrijfpapier gebruikt kan worden. “Op zich is het natuurlijk geweldig dat er minder papier hoeft te worden gerecycled” gaat Bonarius verder, “maar hoe mooi zou het zijn als we dit nog verder kunnen terugdringen met grasvezelpapier, waarvan de afvalstoffen ook nog eens bruikbaar zijn. Dat zou perfect passen in een circulaire maatschappij die wij nastreven!”