Leeuwarder studenten onderzoeken bosbranden

Gepubliceerd op 5 februari 2020
Leeuwarder studenten onderzoeken bosbranden

Bosbranden blijven wereldwijd een groeiend en constant terugkerend probleem. Studenten op Van Hall Larenstein in Leeuwarden onderzoeken verschillende bosbranden in binnen- en buitenland op de gevolgen voor mens en milieu. Zo zijn er bij onderzoek naar de bosbranden in Portugal van 2017 interessante resultaten aan het licht gekomen.

Ondergrondse branden

Met verbrande boomwortels en fotomateriaal illustreren toekomstige forensisch analisten van de opleiding Forensisch Laboratoriumonderzoek aanstaande zaterdag, tijdens de open dag op Van Hall Larenstein, de omstreden theorie van ondergrondse bosbranden. Hun ‘bewijs’ haalden zij zelf uit het Portugese binnenland, waar zij drie maanden stage liepen. Hier staan, net als in Australië, veel eucalyptusbomen en die hebben een lage zelfontbrandingstemperatuur. Sporen wijzen erop dat deze van binnen zijn uitgebrand.

bosbrand_boom_portugal_flo_4

Connectie met Portugal

Met een gratis nieuwsapp, vertaaldienst en een auto met navigatie konden studentonderzoekers bij nieuwe branden snel bijzondere verschijnselen fotograferen en brandresten verzamelen in Portugal. Dat gebeurde in opdracht van een Nederlandse forensische stichting die actief is in Portugal en met studenten onderzoek verricht naar de gevolgen van bosbranden.

bosbrand_boom_portugal_flo_3

Meer op de open dag

Tijdens de open dag op Van Hall Larenstein kan het publiek kennismaken met dit onderzoek en zelf meekijken naar het verzamelde bewijsmateriaal. Zaterdag 8 februari a.s. van 10:00-15:00u zijn de deuren voor iedereen geopend.

AANMELDEN VOOR OPEN DAG

Verhalen

Robbin Oosting

Chemische Technologie en Milieukunde
Robbin Oosting

"Ik zit in mijn laatste jaar van de studies Chemische Technologie en Milieukunde. Binnen van Hall Larenstein kreeg ik de mogelijkheid om binnen 5 jaar...

Lees meer

Erwin van der Meulen

Afgestudeerd Biotechnologie
Erwin van der Meulen

"Als veertienjarige jongen wist ik het al: ik wilde Biotechnologie studeren. Geen idee waarom precies, maar laten we het een roeping noemen. En het bl...

Lees meer

Bekijk alle verhalen

Laatste tweets

LS&T is een samenwerkingsverband van

Volg ons via: