Duurzame mijlpaal forensisch onderwijs

Gepubliceerd op 3 oktober 2017
Duurzame mijlpaal forensisch onderwijs

Voor het eerst verleende het Expertisecentrum Forensische Opsporing van de Politieacademie te Apeldoorn onze studenten toegang tot hun hoogwaardige oefenfaciliteiten. Onder begeleiding van een forensisch arts beleefden veertien derdejaarsstudenten Forensic Sciences (Biotechnologie) in samenwerking met de politie een bijzonder realistische praktijkervaring.

PD_politeacademie_959

Gescripte oefening

De studenten gingen in samenwerking met politie, forensisch arts en acteurs aan de slag op een realistisch nagespeelde plaats delict. Fictief had zich in de nacht van maandag 25 op dinsdag 26 september 2017 aan de Hardeveldweg te Apeldoorn (op de Politieacademie) een drama voltrokken. Volgens het script waren daar drie cliënten van woonzorgcentrum "Ter Vliet" om het leven gebracht door een medebewoner die daarna zelfmoord pleegde. De lichamen werden in de vroege ochtend ontdekt door de inslapend verpleegkundige (acteur Jan Willem Hofstra van theatersportvereniging De Noordsterren), die de hulpdiensten alarmeerde. De zorgverlener werd enige tijd aangehouden als verdachte, maar nadien weer vrijgelaten. Volgens onbevestigde berichten zou de instellingsmedewerker onder invloed zijn geweest van drugs en alcohol. Dit moest door de studenten onderzocht en bevonden worden.

PD_politeacademie_1006

Veertien forensisch opsporingsmedewerkers (onze studenten) verrichtten sporenopname en ander technisch onderzoek. Dat onderzoek duurde tot laat in de middag, waarna de lichamen van de slachtoffers werden overgebracht.

Toekomstige samenwerking

Als waardering voor de kwaliteit van de uitvoering werd na afloop de datum voor de vervolgeditie van volgend schooljaar vastgesteld en bevestigd. Hiermee is de basis gelegd voor een duurzame onderwijssamenwerking op hoog specialistisch niveau.

PD_politeacademie_1030

Verhalen

Robbin Oosting

Chemische Technologie en Milieukunde
Robbin Oosting

"Ik zit in mijn laatste jaar van de studies Chemische Technologie en Milieukunde. Binnen van Hall Larenstein kreeg ik de mogelijkheid om binnen 5 jaar...

Lees meer

Erwin van der Meulen

Afgestudeerd Biotechnologie
Erwin van der Meulen

"Als veertienjarige jongen wist ik het al: ik wilde Biotechnologie studeren. Geen idee waarom precies, maar laten we het een roeping noemen. En het bl...

Lees meer

Bekijk alle verhalen

Laatste tweets

LS&T is een samenwerkingsverband van

Volg ons via: